Stomen

Aan het stomenWat is Stomen? Stomen is eigenlijk geen goed woord, maar wordt in de volksmond zo gebruikt. De juiste naam voor stomen is chemisch reinigen, de kleding wordt gereinigd in perchloorethyleen en niet met stoom of water.

Kleding inname: Nadat u de kleding heeft gebracht, worden de kledingstukken genummerd. Vervolgens worden de zakken gecontroleerd en nagekeken op beschadigingen en vlekken. Daarna worden de kledingstukken gesorteerd op kleur.

Het reinigingsproces: Ongeveer 20 kg kleding gaat in de reinigingsmachine, vervolgens wordt er een programma gekozen en gaat de machine draaien. De kleding wordt koud  gewassen in perchloorethyleen met toevoegingen van reinigingsversterker. Aan dit proces, wat chemisch reinigen wordt genoemd, komt geen water te pas. Van stomen is dus eigenlijk geen sprake.

De reinigingsvloeistof wordt tussentijds gedistilleerd zodat deze goed schoon blijft en klaar is voor hergebruik. Na verschillende baden wordt uw kleding in de machine gedroogd tot dat de sensoren het signaal vrij geven en de kleding goed droog is, wat ongeveer 1 uur duurt. De kleding wordt uit de machine gehaald en opgehangen.

Het strijkproces: Colbert, mantels, etc. worden op een stoompop gezet om geperst te worden. Het kledingstuk wordt na het starten volautomatisch strak gespannen en daarna door stoom bevochtigd. Op deze manier kunnen we de kreukels en vouwen eruit halen. Vervolgens wordt het kledingstuk met lucht in goede vorm geblazen. Tot slot wordt de voering apart handmatig gestreken, bovendien vind hier de eindcontrole plaats.

Pantalons worden op een broekentopper gehangen. Hier kan voor het eerst van stomen gesproken worden. Deze werkt min of meer op dezelfde manier als de stoompop. Na de broekentopper worden de pantalons met een speciale pers in plooi geperst en nagekeken op eventuele vlekken. 

De detacheertafelDe detacheertafelAls er bij de nacontrole toch nog vlekken worden gevonden dan worden ze op de detacheertafel verwijderd dmv stomen met een speciaal ontvlekkingsmiddel en daarna opnieuw in de reinigingsmachine gereinigd.

Zoals u uit dit verhaal kunt opmaken is het nakijken, opmaken, strijken en ontvlekken zeer arbeidsintensief en is vakmanschap vereist. 

Het milieuHet reinigingsproces vindt plaats in een gesloten systeem. Dit wil zeggen dat het systeem zo is geconstrueerd en beveiligd dat er geen oplosmiddelen vrijkomen in het milieu. Dit wordt zowel door ons als door de overheid strak gecontroleerd.

We gebruiken moderne apparatuur met een laag energieverbruik, en hebben een speciale installatie die ervoor zorgt dat we water kunnen hergebruiken.