Wasvoorschrift

Een wasvoorschrift is een voorschrift dat omschrijft hoe een textielproduct bij het wassen behandeld moet worden. Het wordt vaak bevestigd aan het textielproduct in de vorm van een etiket, tegenwoordig wordt het ook regelmatig aan de binnenkant van de kleding gedrukt. Indien het wasvoorschrift aan kleding is bevestigd, is dit op een zodanige plaats dat het niet zichtbaar is wanneer iemand deze kleding op een normale manier draagt. In bepaalde gevallen bestaat een wasvoorschrift enkel uit symbolen, in andere gevallen uit een beknopte tekst met instructies, en vaak bestaat een wasvoorschrift uit beide. De symbolen zeggen iets over hoe te wassen, te bleken, te drogen, te stomen en te strijken. Er zijn verschillende soorten wasvoorschriften, maar de Europese versie wordt gezien als internationale standaard, hoewel de Verenigde Staten en Canada ook eigen symbolen hanteren. Veel wasvoorschriften hebben de eigenschap dat ze na herhaald wassen verbleken en soms zelfs geheel uitgewist raken. Andere wasvoorschriftlabels zijn van een dusdanig irriterend materiaal gemaakt, of met prikkend garen er ingenaaid, dat de drager van het kledingstuk dit label bij het eerste gebruik er al uitknipt en weggooit, zodoende schiet dit wasvoorschrift zijn doel voorbij.

Pictogrammen

De pictogrammen zijn zo gemaakt dat ze voor leken duidelijk herkenbaar zijn: een wastobbe met daarin een temperatuur geeft de maximale temperatuur aan waarbij het artikel gewassen mag worden; een strijkijzer geeft aan dat het artikel gestreken mag worden, enz. Sommige pictogrammen zijn echter moeilijk te begrijpen, vooral het pictogram dat bestaat uit een P met een cirkel erom heen, dat aangeeft dat het stuk alleen "professioneel" gereinigd mag worden, met bijvoorbeeld perchloorethyleen. Een van de pictogrammen heeft de vorm van een wastobbe met daarboven de temperatuur; het wassen in de wastobbe was bij de ontwikkeling van de textieletikettering namelijk de meest gebruikte wasmethode.

Wassen

Wassen
Wassen
Gewoon Kreukherstel Gewoon Kreukherstel Gewoon Kreukherstel Wolwas Handwas Niet wassen
Gewoon Anti-kreuk Gewoon Anti-kreuk Gewoon Anti-kreuk Wolwas Handwas Niet Wassen

 

De getallen in de tobben geven de hoogst toelaatbare wastemperaturen aan; deze niet overschrijden. Tot de gewone wasprogramma's behoren ook E-, spaar- en halve wasjesprogramma's. Anti-Kreukprogramma's: Voor artikelen die synthetische vezels bevatten en/of kreukherstellend zijn gemaakt; machine beladen met de helft van het maximale belading. Wolwas in de machine: Temperatuur eventueel tot maximaal 40 graden, machine beladen met maximaal 1/4 van de maximale belading. Alleen op een wolwas programma. Handwas: Alleen snelle handwas in lauw of koud water. Het is belangrijk dat u hiervoor een wasmiddel gebruikt dat snel en volledig oplost. Laat het kledingstuk niet te lang in het sop staan, in verband met het uitlopen van de kleur.

Bleken

Bleken
Bleken
Koud bleken met bleekwater of gecontreerd bleekmiddel mogelijk Niet bleken
Koud bleken met bleekwater of gecontreerd bleekmiddel mogelijk Niet bleken

 

Strijken

Strijken
Strijken
Heet Strijken Warm Strijken Lauw Strijken Niet Strijken
Heet Strijken Warm Strijken Lauw Strijken Niet Strijken

 

De punten verwijzen naar de regelknop van het strijkijzer. Het strijken van nog enigzins vochtig wasgoed en gebruik van stoom maakt het strijken een stuk gemakkelijker.

Chemisch Reinigen - Stomen - Dry Cleaning

Chemisch reinigen, stomen, dry cleaning
Chemisch reinigen, stomen, dry cleaning
Gewone reiniging Speciale reiniging Niet Chemisch reinigen
Gewone reiniging Speciale reiniging Niet chemisch reinigen

 

Moet proffesioneel worden gereinigt. Artikelen met een A, P, F of W in de cirkel en / of een balk onder de cirkel geeft het oplosmiddel en het proces dat moeten worden gebruikt door de stomerij aan. Wij kunnen uit deze symbolen het volgende opmaken: lichte belading, hoge vlotverhouding, weinig mechanische beweging, korte reinigings-, spoel=, en centrifugeertijden en vooral: geen water toevoegen.

Drogen

Drogen
Trommel Drogen
Normale Textiel Hittegevoelige textiel Niet Drogen
Normaal textiel Hittegevoelig textiel Niet drogen in droger

 Het aantal punten geeft aan hoe warm je mag drogen.